Извозване с контейнери, товаро-разтоварни услуги и други от Зашеви Транс ООД

0898-450-631

info@zashevi-trans.com

ул. Орчо Войвода 8

Овча Купел, София

Пон - Съб 08:00 - 17:00

Неделя - почивен ден

Етапи на преработка на метали

преработка на метали

Сортиране при преработка на метали

Поетапният подход към преработка на метали позволява получаването на висококачествени суровини. Акцентът е върху етапа на сортиране. Черните и цветните метали трябва да се разделят в различни купчини. Други задачи на служителите на предприятието са:

  • сортиране на материала за преработка на метали по габаритни размери;
  • разделяне на металите по химични свойства;
  • изключване от суровините на боклук и примеси, необходими за получаване на висококачествена стомана.

Автоматизацията на процеса на сортиране, въпреки високата цена на оборудването, бързо се изплаща. Този ефект се постига чрез увеличаване на скоростта на сортиране и елиминиране на човешкия фактор.

Сортирането по размер и премахването на боклука е разбираемо за всеки. Разделянето на материали с различен химичен състав се извършва по 28 показателя, като на първо място се оценява съдържанието на въглеродни вещества в суровината.

 

Рязане на метал

Задължителен етап на преработкана метали се счита рязане на материала за преработка на метали. Големите метални продукти трябва да бъдат смачкани за по-лесно транспортиране и обработка. За това се използват мощни ножици и технология за плазмено рязане. Има технически изисквания за размера на заготовките, които трябва да бъдат изпълнени.

Използването на мощни преси позволява уплътняване на малки части в правоъгълни пръти. Благодарение на високото налягане на работните механизми, прътите намаляват по размер, докато тяхната плътност се увеличава. След опаковане заготовките се изпращат за допълнителна обработка.

Почистване на скрап при преработка на метали

На следващия етап пръчките се изпращат в специална камера и се подлагат на процес на раздробяване на малки фракции. Технологията позволява да бъде премахната мръсотия, отломки, прах, неметални елементи. Специален сепаратор доставя въздушна струя под високо налягане. Металните елементи остават в камерата и всички остатъци се издухват.

Активно се използва и магнитен сепаратор. Когато натрошените суровини преминават през лентата, магнитът привлича метални елементи. Немагнитните фракции се изхвърлят. Силата на магнита се регулира в зависимост от вида на стоманата.

 

Претопяване

Сортираните и натрошени суровини се топят в специални пещи. След това металът постъпва в механични или хидравлични инсталации, където се пресова на брикети. Тази форма се определя и от удобството при транспортиране, съхранение и използване.

Пещите за обработка на скрап могат да бъдат плазмени или електрически. Оборудването от първия тип е по-евтино, но има по-ниска ефективност. Електрическите модели са по-производителни, но нивото на безопасност за персонала е по-ниско.

По време на претопяването компоненти като фосфор, силиций и сяра се отстраняват от метала. По време на обработката към стоманата се добавят хром, ванадий, кобалт, никел, за да се увеличи здравината и издръжливостта на материала.

 

Къде се използва вторичният метал след преработка на метали?

Вторичните суровини се купуват активно от фирми, произвеждащи тел и метални контейнери. Суровините също са търсени при производството на метални конструкции в строителството, за използване в машиностроенето.

Заготовките за скрап се използват от предприятия, произвеждащи валцувани метални изделия, хардуер, крайни продукти от различни видове стомана. Рециклираната стомана и рудната стомана са почти идентични по своите характеристики, така че ограниченията за използването на заготовки за скрап са минимални.

 

Оборудване за рециклиране на метали

Големите размери и обем на рециклираните материали определят големината на цеховете. Предприятията използват мощни, товароподемни механизми, автокранове и други системи. За сортиране, смилане и претопяване се използват следните видове оборудване:

  • дозатори и товарачи, с помощта на които суровините се придвижват за по-нататъшна преработка;
  • оборудване за трошене, мелници и сепаратори разделят метала на малки фракции;
  • за рязане се използват устройства като хидравлични ножици, оборудване за газово рязане, пресови машини;
  • специални камери и преси дават възможност за получаване на компактни опаковки от скрап, подходящи за по-нататъшна обработка;
  • с помощта на специални ножици, тръби, фитинги, армирани телове се нарязват на желания размер.

За предприятия, занимаващи се с преработка на скрап в големи обеми, най-добрият вариант е закупуването на мини-фабрика. Техническите възможности на такъв комплект позволяват претопяването на всякакъв скрап, обемът на произведените суровини може да достигне 1 милион тона или повече годишно.

 

Проблеми при преработката на метал

Въпреки рентабилността на съществуващата технология, обработката на металния скрап има своите предизвикателства. Основният проблем се счита за голямото количество отпадъци. При използване на газови резачки загубите на хлътване достигат 3-5 процента. Използването на по-съвременни технологии намалява количеството отпадъци, но оборудването е много по-скъпо.

Сортирането на преработка на метали включва разпределяне на големи площи. Съответно приемните пунктове за сортиране трябва да имат подходяща площ и височина. Останалите проблеми са незначителни и не влияят върху нарастването на популярността на рециклирането.

Към начална страница.

Последни публикации

битовите контейнери

Какво не се изхвърля в битовите контейнери за боклук?

Какво не се изхвърля в контейнерите? Остатъци от готвене и продукти за готвене, всички видове отпадъци и различни опаковки от хранителни и домакински продукти се изхвърлят в битовите контейнери за боклук. Домакинските отпадъци могат да включват текстил, хартиени продукти и битови отпадъци. Тук се включват също хигиенни продукти, керамика и други предмети от бита, които […]

Вижте повече
стари дрехи

Рециклират ли се стари дрехи

Рециклират ли се стари дрехи Рециклират ли се стари дрехи? В тази статия ще научите повече за рециклирането на употребявани, стари дрехи. Тази дейност е от особена важност за намаляване на количествата отпадъци и намаляване на замърсяването на околната среда. Старите дрехи представляват 1/3 от всички текстилни отпадъци. Как се случва рециклирането им Някои тъкани […]

Вижте повече
автомобилни гуми

Рециклиране на автомобилни гуми

Рециклират ли се стари гуми Проблемът с рециклирането на старите автомобилни гуми е назрял отдавна. Въпросът се състои в това, че гумите са направени от синтетичен каучук, който е запалим и практически е небиоразградим. Купища стари гуми отлежават в депата за твърди отпадъци в продължение на години, замърсявайки почвата и подземните води с разпадните си […]

Вижте повече
push-to-call
Powered by WebStation™