Извозване с контейнери, товаро-разтоварни услуги и други от Зашеви Транс ООД

0898-450-631

info@zashevi-trans.com

ул. Орчо Войвода 8

Овча Купел, София

Пон - Съб 08:00 - 17:00

Неделя - почивен ден

Кои са най-рециклируемите материали?

най-рециклируемите материали

Най-рециклируемите материали

От 1960 г. насам количеството боклук, заровено на сметища, се е удвоило почти два пъти, което води до изчерпване на мястото и често преливане. Проблемите с околната среда, причинени от депата, са безброй. Вариращи от пожари на депа и последващо изпускане на газ до сериозни атмосферни и хидрологични ефекти.

Положително въздействие върху света

Рециклирането е един от най-добрите начини, по които ние като хора можем да се опитаме да окажем положително въздействие върху света, в който живеем. Рециклирането не само помага за намаляване на замърсяването на вредните химикали и парникови газове, изпускани от отпадъците в околната среда, но също така намалява нуждата от суровини, позволявайки да се запазят тропическите гори и други източници.

Тъй като населението на света продължава да се увеличава и необходимостта от повече продукти нараства с производството на битови и строителни отпадъци, е наложително да се запази екологичното съзнание. За да се окаже най-благоприятното въздействие върху околната среда, е важно да знаете точно кои предмети са предназначени за боклук.

Рециклируеми материали

Стомана

С общ процент на рециклиране от 88% през 2012 г. стоманата е част от най-рециклируемите материали. Всяка година се рециклира повече стомана, отколкото алуминий, хартия, стъкло и пластмаса, взети заедно.

Получени главно от продукти, включително консерви, автомобили, уреди и строителни материали, остатъците от стомана могат да бъдат претопени в електрическа дъгова пещ. Или пък основна кислородна пещ за целите на рециклирането.

Алуминиеви кутии

Алуминиевите кутии са едни от най-рециклируемите материали, тъй като те са 100% рециклируеми и могат да бъдат преработвани отново и отново2. Превръщането на рециклирани алуминиеви кутии в нови консерви изразходва 95% по-малко енергия от правенето на нови. Спестената енергия чрез рециклиране на една алуминиева кутия е еквивалентна на необходимата за пускане на телевизор в продължение .

Пластмасови бутилки от полиетилен терефталат (PET)

Друг рециклируем материал са пластмасовите бутилки от полиетилен терефталат (PET). Тези бутилки включват едно- и двулитрови прозрачни бутилки със сода. Както и някои бутилки, съдържащи вода, алкохол, течни почистващи препарати, детергенти и антиациди6. Рециклирането на PET запазва две трети от енергията, която обикновено е необходима за производството на нова пластмаса. Това успешно намалява емисиите на парникови газове и драстично намалява образуването на твърди отпадъци.

Възстановените PET продукти могат да се използват повторно в нови PET контейнери, килими, дрехи, защитни опаковки, индустриални ленти, автомобилни части, строителни материали и много други. Докато PET е инертен материал, който го прави устойчив на атаки от микроорганизми и представлява малък риск от замърсяване на подпочвените води. Когато е заровен в депо, той все още е изключително ценен материал, когато се рециклира правилно. Рециклирането на PET бутилки и контейнери е прост и екологично отговорен начин за осигуряване на по-устойчиво бъдеще.

Вестници

Вестниците са много важен материал за рециклиране. В рамките на депо, където 80% от изхвърлената хартия завършва, при разлагането на хартията се получава метан, парников газ, който има 21 пъти по-голяма мощност на улавяне на топлината на въглеродния диоксид.

В депата разлагането на хартия е най-значимият източник на метан, което кара тези материали да продължат глобалните климатични промени, причинени от тези емисии. Рециклирането на хартия намалява количеството, което попада в сметищата, намалявайки производството на тези токсични емисии на парникови газове.

Освен енергийните ползи, една от най-важните мотиви за рециклиране на вестници е опазването на горите, чрез намаляване на броя на дърветата, които се изсичат, за да се направи хартия. Хартията за рециклиране също намалява интензивността на изсичане на дървета. Това води до запазване на местообитанията на дивата природа и биологичното разнообразие в тези райони.

Други материали, подходящи за рециклиране

Други материали, които са особено полезни за целите на рециклирането, включват велпапе, стоманени кутии, пластмасови бутилки от полиетилен с висока плътност (HDPE), стъклени контейнери и компютри. С подходящите технологии за рециклиране всеки от тези дискутирани материали може да предложи устойчиви възможности за подобряване на глобалната среда.

 

 

Последни публикации

рециклиране на битова техника

Рециклиране на битова техника

Рециклиране на битова техника и електроника Бързото развитие на технологиите бива съпроводено със създаването на огромни количества отпадъци. Всяка година се появяват стотици тонове нова смет, съставена от излезли от употреба електроуреди. А хората продължават да ги изхвърлят в битовите контейнери за боклук или в контейнерите за строителни отпадъци, без да се замислят върху последиците […]

Вижте повече
старите гуми

Къде да изхвърлим старите гуми: Законни и безопасни методи 

Къде да изхвърлим старите гуми? Благодарение на редовното извозване на боклука по график, ние свикнахме с идеята, че ако искаме да изхвърлим нещо, можем просто да го хвърлим в кофата за боклук и работниците от фирмата за изхвърляне на отпадъци ще го отстранят. Но както се оказва, има определени правила, които градовете и частните компании […]

Вижте повече
битовите контейнери

Какво не се изхвърля в битовите контейнери за боклук?

Какво не се изхвърля в контейнерите? Остатъци от готвене и продукти за готвене, всички видове отпадъци и различни опаковки от хранителни и домакински продукти се изхвърлят в битовите контейнери за боклук. Домакинските отпадъци могат да включват текстил, хартиени продукти и битови отпадъци. Тук се включват също хигиенни продукти, керамика и други предмети от бита, които […]

Вижте повече
push-to-call
Powered by WebStation™