Извозване с контейнери, товаро-разтоварни услуги и други от Зашеви Транс ООД

0898-450-631

info@zashevi-trans.com

ул. Орчо Войвода 8

Овча Купел, София

Пон - Съб 08:00 - 17:00

Неделя - почивен ден

Рециклиране на битова техника

рециклиране на битова техника

Рециклиране на битова техника и електроника

Бързото развитие на технологиите бива съпроводено със създаването на огромни количества отпадъци. Всяка година се появяват стотици тонове нова смет, съставена от излезли от употреба електроуреди. А хората продължават да ги изхвърлят в битовите контейнери за боклук или в контейнерите за строителни отпадъци, без да се замислят върху последиците от това действие.

Важно ли да рециклираме електроуредите?

Значителна част от потребителските електроуреди е създадена с помощта на важни и ценни материали: различни благородни метали като злато, сребро, паладий, както и цветни метали като мед и алуминий.

Ако не се рециклира правилно, всичко това попада на сметището и изчезва безцелно. Вместо да бъде използвано повторно за производство на нови уреди.

Друга причина, подкрепяща нуждата от рециклиране е фактът, че отпадъците от битовата техника значително увеличават размерите на сметищата.

Освен това, въпреки че битовата техника съставя много малък дял от общото количество отпадък, именно тя осигурява значителна част от всичките токсични вещества, които се натрупват в сметищата. В техниката, макар и в малки количества, се съдържа олово, кадмий, арсен, берилий и други вещества, които вредят на организма. Това се отнася най-вече до батериите и акумулаторите, които попадат на сметищата и депата за сторителни отпадъци в огромни количества. В техния случай, когато херметичността на елементите, които съдържат, бива нарушена, токсичните вещества отравят околната среда, а след това и живите организми, включително и хората.

Какъв е процесът на рециклиране на битова техника?

Старата битова техника е необходимо да бъде рециклирана. Това се извършва от специални фирми, снабдени с подходящо оборудване за извличане на вредни компоненти и елементи, подходящи за повторно използване.

Във всяка фирма, която се занимава с рециклиране, върху предадената техника се извършва преглед. Тя се разглабя и се отстраняват компонентите, които подлежат на рециклиране. Пластмасата, черните и цветни метали се изпращат за вторична обработка. Компонентите, съдържащи благородни метали, се предават на предприятията, които извличат и регистрират подобни материали. Опасните компоненти се изпращат в предприятия за обезвреждане на опасни отпадъци.

Рециклирайки битовата си техника правилно, ние опзваме не само почвата, водата и атмосферата, но и човешкото здраве.

Прочетете повече информация за ролята на рециклирането в нашия блог.

Последни публикации

рециклиране на битова техника

Рециклиране на битова техника

Рециклиране на битова техника и електроника Бързото развитие на технологиите бива съпроводено със създаването на огромни количества отпадъци. Всяка година се появяват стотици тонове нова смет, съставена от излезли от употреба електроуреди. А хората продължават да ги изхвърлят в битовите контейнери за боклук или в контейнерите за строителни отпадъци, без да се замислят върху последиците […]

Вижте повече
старите гуми

Къде да изхвърлим старите гуми: Законни и безопасни методи 

Къде да изхвърлим старите гуми? Благодарение на редовното извозване на боклука по график, ние свикнахме с идеята, че ако искаме да изхвърлим нещо, можем просто да го хвърлим в кофата за боклук и работниците от фирмата за изхвърляне на отпадъци ще го отстранят. Но както се оказва, има определени правила, които градовете и частните компании […]

Вижте повече
битовите контейнери

Какво не се изхвърля в битовите контейнери за боклук?

Какво не се изхвърля в контейнерите? Остатъци от готвене и продукти за готвене, всички видове отпадъци и различни опаковки от хранителни и домакински продукти се изхвърлят в битовите контейнери за боклук. Домакинските отпадъци могат да включват текстил, хартиени продукти и битови отпадъци. Тук се включват също хигиенни продукти, керамика и други предмети от бита, които […]

Вижте повече
push-to-call
Powered by WebStation™