Извозване с контейнери, товаро-разтоварни услуги и други от Зашеви Транс ООД

0898-450-631

info@zashevi-trans.com

ул. Орчо Войвода 8

Овча Купел, София

Пон - Съб 08:00 - 17:00

Неделя - почивен ден

Рециклиране на пластмаса

Рециклиране на пластмаса

Производството на пластмасови изделия нараства всяка година. Това са шишета, кофички, кутии, тави, палети, пликове, чували, опаковки, етикети, фолио, тиксо, различни плафони, завеси, табели, мрежи, решетки, папки, изкуствени тревни настилки, филтърни тръби и още много други продукти. Важено е да има процес на рециклиране на пластмаса. Прочетете повече за това тук.

Количеството пластмасови отпадъци се увеличва по целия свят, нанасяйки огромни щети и  изключително много замърсявайки околната среда.

Пластмасата принадлежи към материали, които практически не се разграждат с времето, а при изгарянето им се отделят изключително токсични вещества, които по никакъв начин не могат да бъдат изведени от организма.

Пластмасовите продукти следва да бъдат рециклирани.

Популярността на пластмасата се обяснява с нейната лекота, икономичност, удобство при използване. За сравнение, при производството на пластмаса е необходима 21% по-малко енергия, отколкото при производството на стъкло.

Етапи и методи за преработка на пластмасови отпадъци

Рециклирането на пластмаса се състои от няколко етапа:

  • събиране;
  • сортиране (по цвят, по качество, чисти/мръсни отпадъци);
  • пресоване;
  • същинска обработка (рязане, измиване, сушене, производство на регранулат);
  • производство на нови продукти.

Има няколко начина за рециклиране на пластмаса:

  1. Пиролиза – термично разлагане на вещества в присъствието на кислород или без него.
  2. Хидролизата протича при екстремни температури и налягания. Този метод на използване на отпадъците е по-енергийно ефективен от пиролизата, тъй като висококачествените химически продукти се връщат обратно в обращение.
  3. Гликолиза – разрушаването протича при високи температури и налягане в присъствието на етилен гликол и катализатор до получаване на чист продукт. Този метод е по-икономичен от хидролизата.
  4. Все пак най-разпространеният термичен метод за обработка на пластмаса е метанолизата – разграждането на отпадъците с помощта на метанол.
  5. Доста приемлив метод за рециклиране е механичното рециклиране – вторична обработка (методът не изисква скъпо специално оборудване и може да се прилага навсякъде, където се натрупват отпадъци).

Какво представляват биоразградимите полимери

Радикално решение на проблема с полимерните отпадъци според някои експерти е създаването на биоразградими полимери, които се разграждат до вещества, безвредни за живата и неживата природа.

Първо са били  разработени полимери, които могат да издържат на факторите на околната среда. Сега концепцията се промени: сега има нужда от полимери, които запазват експлоатационните си характеристики по време на експлоатационния живот (потребление), а след това претърпяват трансформации под въздействието на фактори на околната среда и се включват в процеса на естествен обмен. Решението е в процес.

Повече за услугите на Зашеви Транс ООД тук.

Последни публикации

Рециклиране на оловно-киселинните акумулатори

Рециклиране на оловно-киселинните акумулатори

Рециклиране на оловно-киселинните акумулатори е модел, образец за индустрията за съхранение на енергия. Знаем за концепцията и предимствата на кръговата икономика. Най-важната част от това е наличието не само на процеси за рециклиране на използвани стоки, но и на изградена, безопасна инфраструктура за събиране и транспортиране на скрап. Както нараства използването наакумулаторните батерии в търговски […]

Вижте повече
Рециклиране на хартия и продукти от рециклирана хартия

Рециклиране на хартия и продукти от рециклирана хартия

Рециклиране на хартия и продукти от рециклирана хартия Съвършено ясно е, че рециклирането на хартия и продукти от рециклирана хартия е изключително важна процедура за производство на полезни продукти на възможно най-ниска цена. Изучавайки какво се прави от отпадъчна хартия, първо трябва да се запознаете с най-простия и популярен продукт. Това е крафт хартия. Крафт хартията […]

Вижте повече
отпадъчна хартия за рециклиране

Какво е отпадъчна хартия за рециклиране?

Отпадъчна хартия за рециклиране се наричат продукти, които трябва да бъдат допълнително обработени за последваща повторна употреба, т.е. да бъдат рециклирани. Въпреки, че в ежедневието се използват голямо разнообразие от „хартиени“ неща, не всички са отпадъчна хартия за рециклиране. Например, кашонът за млечни продукти е нерециклируем многослоен полимер. Или „хартиената“ чаша, която е обработена с […]

Вижте повече
push-to-call
Powered by WebStation™