Извозване с контейнери, товаро-разтоварни услуги и други от Зашеви Транс ООД

0898-450-631

info@zashevi-trans.com

ул. Орчо Войвода 8

Овча Купел, София

Пон - Съб 08:00 - 17:00

Неделя - почивен ден

Рециклиране на хартия

Рециклиране на хартия

Какво е отпадъчна хартия?

Отпадъчната хартия – това са хартиени продукти, които ще бъдат допълнително преработени за последваща повторна употреба, а именно Рециклиране на хартия.

Въпреки че в ежедневието се използват голямо разнообразие от „хартиени“ предмети, не всички са отпадъчна хартия. Например кашонът за млечни продукти всъщност е нерециклируем многослоен полимер. Или „хартиената“ чаша, която е обработена с пластмасова смес, която я предпазва от накисване.

Клас на опасност на хартиените отпадъци

Отпадъчната хартия се счита за безопасен вид суровина, принадлежаща към 5-ти клас на опасност. Всъщност това е безвреден материал за хората и околната среда. Веднъж попаднали в почвата, рециклираните хартиените продукти се превръщат в компост в рамките на една година.

Вреди на природата могат да бъдат причинени от бои, лепила и ламиниращи вещества, които са част от печатните продукти.

Основната причина за рециклирането на отпадъчна хартия е икономическата полза.

Производството на хартия от дърво изисква повече вода, електричество, също по-скъпо оборудване и материали. Производството на хартия от първични суровини се счита за вредно, тъй като при производството на целулоза се използва киселина.

Другата важна причина за рециклирането на отпадъчната хартия е грижата за природата.

Смята се, че този подход спасява горите от обезлесяване. Това е отчасти вярно, но не би трябвало да оказва сериозно влияние върху броя на изсечените дървета, ако за производството на хартия се използва изсъхнали дървета и отпадъци от дървообработващо производство.

Етапи на рециклиране на хартия в заводите и фабриките

Броят на етапите на обработка на хартиените продукти следва да бъде най-малко 6:

  • Събиране и сортиране.
  • Пречистване от леки примеси, производство на целулоза.
  • Филтриране от тежки примеси.
  • Вторично разтваряне на влакното, неговата последваща обработка.
  • Финално почистване.
  • Валцоване на хартиена маса през специални приспособлемния, сушене и валцуване.

За производство рециклирана хартия са необходими големи количества вода, както и система за изхвърляне на отпадъци.

С изключение на събирането и сортирането, които се извършват ръчно, процесите са предимно автоматизирани.

За какво се използва рециклираната хартия

Рециклираната отпадъчна хартия, опакована на рула, се сортира и продава на предприятия, които след това правят различни неща от нея.

В зависимост от класа, рециклираната хартия може да се използва в производството на книги, вестници, хартия за писане, крафт картон (носи името си от процеса на производството му, при който в дървесната пулпа се добавят сулфати за увеличаване на здравината), хартиени кърпи, салфетки, тоалетна хартия и др.

Последни публикации

Рециклиране на оловно-киселинните акумулатори

Рециклиране на оловно-киселинните акумулатори

Рециклиране на оловно-киселинните акумулатори е модел, образец за индустрията за съхранение на енергия. Знаем за концепцията и предимствата на кръговата икономика. Най-важната част от това е наличието не само на процеси за рециклиране на използвани стоки, но и на изградена, безопасна инфраструктура за събиране и транспортиране на скрап. Както нараства използването наакумулаторните батерии в търговски […]

Вижте повече
Рециклиране на хартия и продукти от рециклирана хартия

Рециклиране на хартия и продукти от рециклирана хартия

Рециклиране на хартия и продукти от рециклирана хартия Съвършено ясно е, че рециклирането на хартия и продукти от рециклирана хартия е изключително важна процедура за производство на полезни продукти на възможно най-ниска цена. Изучавайки какво се прави от отпадъчна хартия, първо трябва да се запознаете с най-простия и популярен продукт. Това е крафт хартия. Крафт хартията […]

Вижте повече
отпадъчна хартия за рециклиране

Какво е отпадъчна хартия за рециклиране?

Отпадъчна хартия за рециклиране се наричат продукти, които трябва да бъдат допълнително обработени за последваща повторна употреба, т.е. да бъдат рециклирани. Въпреки, че в ежедневието се използват голямо разнообразие от „хартиени“ неща, не всички са отпадъчна хартия за рециклиране. Например, кашонът за млечни продукти е нерециклируем многослоен полимер. Или „хартиената“ чаша, която е обработена с […]

Вижте повече
push-to-call
Powered by WebStation™