Извозване с контейнери, товаро-разтоварни услуги и други от Зашеви Транс ООД

0898-450-631

info@zashevi-trans.com

ул. Орчо Войвода 8

Овча Купел, София

Пон - Съб 08:00 - 17:00

Неделя - почивен ден

Рециклират ли се стари дрехи

стари дрехи

Рециклират ли се стари дрехи

Рециклират ли се стари дрехи? В тази статия ще научите повече за рециклирането на употребявани, стари дрехи. Тази дейност е от особена важност за намаляване на количествата отпадъци и намаляване на замърсяването на околната среда. Старите дрехи представляват 1/3 от всички текстилни отпадъци.

Как се случва рециклирането им

Някои тъкани се рециклират във вторични суровини. Висококачествените материали се използват за производството на нови платове, докато нискокачествените материали се използват за други цели. Например влакната, получени от дънки, се използват в автомобилната индустрия, а памукът, получен от дрехи, може да се използва за производство на хартия.

Каква е всъщност опасността, която се крие

След попадането им от контейнерите на сметището, естествените влакна се разлагат в продължение на стотици години. В атмосферата се отделят метан и CO2. А синтетичните тъкани не се разлагат. Стоейки на сметището, те отделят токсични вещества в подпочвените води и почвата. Съвременното облекло се състои от биоразградими памучни компоненти и екологично чиста пластмаса. Но дори и такива дрехи се разлагат дълго, за около 50 години.

Ето кои са предимствата на рециклирането на стари дрехи:

  • Намаляване количеството на отпадъците в сметищата;
  • Опазване на ценни ресурси;
  • Повишаване на икономическата сигурност чрез използване на рециклирани материали;
  • Пестене на енергия.

Количеството генерирани текстилни отпадъци в контейнерите нараства значително. Те се състоят главно от дрехи. Рециклирането на използваните дрехи е много по-рационално от изхвърлянето им. Повторната употреба на дрехи е начин за ефективна защита на околната среда и пестене на енергия. Рециклирането е пряко свързано с опазването на околната среда.

Как се рециклират старите дрехите?

Веднъж събрани, старите дрехи се класифицират на три групи:

  • повторна употреба
  • парцали
  • влакна.

Обикновено този процес на ръчно сортиране изисква опит в идентифицирането на типове материали. Според специалистите по рециклиране около половината от старите дрехите могат да се използват повторно. Дрехите се събират, сортират се и се оценяват. Естественият текстил се сортира по вид на материята и цвят.

Благодарение на разделянето на цветовете необходимостта от повторно боядисване може да бъде елиминирана, намалявайки по този начин на енергийните нужди. След това влакната се раздробяват и се правят на прежда. Някои влакна се използват за текстилен пълнеж, например за матраци. Дрехите от полиестер се преработват и след това могат да се използват за направа на нови полиестерни тъкани.

Прочетете повече за рециклирането на различни материали в нашия блог.

Последни публикации

битовите контейнери

Какво не се изхвърля в битовите контейнери за боклук?

Какво не се изхвърля в контейнерите? Остатъци от готвене и продукти за готвене, всички видове отпадъци и различни опаковки от хранителни и домакински продукти се изхвърлят в битовите контейнери за боклук. Домакинските отпадъци могат да включват текстил, хартиени продукти и битови отпадъци. Тук се включват също хигиенни продукти, керамика и други предмети от бита, които […]

Вижте повече
стари дрехи

Рециклират ли се стари дрехи

Рециклират ли се стари дрехи Рециклират ли се стари дрехи? В тази статия ще научите повече за рециклирането на употребявани, стари дрехи. Тази дейност е от особена важност за намаляване на количествата отпадъци и намаляване на замърсяването на околната среда. Старите дрехи представляват 1/3 от всички текстилни отпадъци. Как се случва рециклирането им Някои тъкани […]

Вижте повече
автомобилни гуми

Рециклиране на автомобилни гуми

Рециклират ли се стари гуми Проблемът с рециклирането на старите автомобилни гуми е назрял отдавна. Въпросът се състои в това, че гумите са направени от синтетичен каучук, който е запалим и практически е небиоразградим. Купища стари гуми отлежават в депата за твърди отпадъци в продължение на години, замърсявайки почвата и подземните води с разпадните си […]

Вижте повече
push-to-call
Powered by WebStation™